Pretraži ovaj blog ili internet

уторак, 12. октобар 2010.

Liht Blau u Galeriji Feniks


Umetnička grupa Liht Blau, koju je 2002. godine osnovalo petoro grafičara i slikara mlađe generacije u Beogradu, radi očuvanja i reafiramacije klasičnih likovnih disciplina, predstaviće se 26. oktobra izložbom grafika u Galeriji Feniks.

Članovi grupe su magistrirali na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti početkom novog milenijuma, ali su posvećeni klasičnim likovnim tehnikama starim stotinama godina. Iako rade u okviru klasičnih medija, tehnika im je samo sredstvo koje superiorno koriste za realizaciju svojih savremenih zamisli.

Ne obazirući se na trendove u današnjoj umetnosti, prisutna je ravnopravnost jezičkih izražavanja, što se reflektuje u poetskoj raznolikosti grupe Liht Blau i težnji za subjektivizmom i orginalnošću u njihovim radovima.

Prema navodima istoričarke umetnosti Vesne Todorović, grupa Liht Blau opredelila se za promociju tradicionalne izrade grafika, manualnim putem, gde su estetika i autentičnost umetničke ideje od početka kontrolisano sprovođene najneposrednijim učešćem autora.

Pri takvom postupku se izdvaja ključna prepoznatljivost: očekivano i neočekivano imaju pođednaku važnost u deobi čari ishoda.

Njihova težnja za obnavaljanjem i revalorizacijom tradicionalnih postupaka u grafici, počev od ručne izrade papira (sasvim u duhu globalne ekološke svesti!), do tehnika štampanja, dovela je do evidentne pojave suživota ravnopravnih tokova - tradicionalnih oblika istraživanja ne samo u grafici, već i na svim poljima umetnosti, i onih, koji se vezuju za tekući tehnološki razvoj i medijsku interdisciplinarnost.

Grupa Liht Blau realizovala je od 2004. godine izložbe u galeriji Muzeja grada Smederevo, Savremenoj galeriji Zrenjanin, galeriji “Sue Rider” u Herceg Novom i galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja u Beogradu.

Izložba u Galeriji Feniks biće otvorena do 6. novembra.

(SEEcult.org)

Нема коментара:

Постави коментар

Dragi korisnici, komentarisanje vam je omogućeno u svakom trenutku. Ukoliko imate neko pitanje,sugestiju ili želite da podelite neku informaciju sa nama - pišite! Takođe su dobrodošli i svi korisni linkovi :) pozzz