Pretraži ovaj blog ili internet

четвртак, 7. октобар 2010.

Prateće izložbe 51. OS

Izložbe izraelske umetnice Sigalit Landau i Edicije Blok (Edition Block) nemačkog kustosa Renea Bloka biće otvorene 7. oktobra u Kulturnom centru Beograda, u pratećem programu 51. Oktobarskog salona koji počinje dan kasnije u bivšoj zgradi Vojne akademije.

Umetnica Sigalit Landau dobila je nagradu KCB-a na 49. Oktobarskom salonu 2009. godine, za video rad “Hula hop od bodljikave žice” (Barbed Hula, 2000), a sada predstavlja u Likovnoj galeriji KCB-a nekoliko novih video radova.

Ta multumedijalna umetnica izlagala je u izraelskom paviljonu na 47. Bijenalu u Veneciji, na izložbi Dokumenta X i u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, a živi i radi u Tel Avivu.

U okviru pratećeg programa 51. OS, 7. oktobra u galeriji Artget KCB-a biće otvorena i izložba/mapa Renea Bloka “Love It or Leave It” (Voli ili ostavi) koja jezgrovito predstavlja kustoski rad Bloka i Nataše Ilić na istoimenom četvrtom Cetinjskom bijenalu 2004. godine.

Blok je 1996. godine osnovao Ediciju Blok, usmerenu na grafiku i razne grafičke tehnike, kao i na temu originalnih i umnoženih umetničkih dela.

Pored stalne delatnosti - objavljivanja ograničenih serija objekata i otisaka međunarodno priznatih savremenih umetnika, ta kuća je u poslednjih dvadesetak godina sačinila četiri mape otisaka koje obuhvataju dela izložena na bijenalima u Hamburgu 1985, Sidneju 1990, Istanbulu 1995. i na Cetinju 2004. godine.

Iako zasnovane na izrazito različitim konceptima (jedini zajednički imenilac im je isti kustos), te četiri izložbe grade jedinstven umetnički iskaz.

Svaka od četiri mape odlikuje se osobenim pristupom pitanjima umetnosti i društva i obuhvata dela umetnika iz nekoliko generacija.

Dijalog koji su one pokrenule ne samo što omogućuje poređenja i komplementarna stanovišta, već i pruža pregled istorije umetnosti u poslednjim decenijama i time doprinosi jedinstvenom i trajnom zračenju mapa.

Svečano otvaranje 51. Oktobarskog salona, uz dodelu nagrada, zakazano je za 8. oktobar u 19 sati u zgradi bivše Vojne akademije u Resavskoj.

Prema koncepciji kustosa Juana Puseta i Selie Prado iz Švedske, na 51. OS učestvuju Ana Adamović (Srbija), Maja Bajević (Bosna i Hercegovina), Roza Barba (Italija), Tereza Habard i Aleksander Birhler (SAD/Švajcarska), Junas Dalberj (Švedska), Dušica Dražić (Srbija), Tim Ecels (Velika Britanija), Amar Kanvar (Indija), Viljam Kentridž (Južna Afrika), Eva Kok (Danska) i Erik Krikorc (Švedska), David Maljković (Hrvatska), Arnaut Mik (Holandija), Stiv Mekvin (Velika Britanija/Holandija), Zoran Naskovski (Srbija), Harun Farocki (Nemacka), Omer Fast (Izrael), Karl Mikael fon Hausvolt i Tumas Nordanstad (Švedska).

Izložba “Noć nam prija” bavi se temama individualnog i kolektivnog sećanja, rekonstrukcijom istorije i percepcijom stvarnosti, a naziv je deo citata iz eseja Horhe Luisa Borhesa, koji otvara pitanje nesvesnog selektivnog sećanja, odnosno pamćenja (Ne mogu da prođem kroz predgrađa u samotnoj noći a da ne pomislim da nama prija noć jer potiskuje nevažne detalje, baš kao i naše sećanje).

Individualni izbor i kako reformulisati sećanje i strategije zaboravljanja predstavljaju zajednički imenitelji kustoske koncepcije i umetničkih dela 51. OS, koja su uglavnom iz domena videa i filmskih instalacija.

“Verujemo da umetnost može da doprinese širem razumevaju naših izbora, poveća interesovanje za proces promišljanja onoga što smo videli, kao i kritičkom posmatranju sveta”, rekao je nedavno Puset novinarima, dodajući da će izložba doprineti rekonstrukciji prošlosti kroz radove koji većinom neposredno deluju na posetioce, ali imaju i dublje slojeve.

Oktobarski salon počeo je zapravo već 5. oktobra, na desetogodišnjicu demokratskih promena u Beogradu - svetlosnom instalacijom “Emotivni gradovi” švedskog umetnika Erika Krikorca na Palati “Albanija”, kojom poziva građane da odgovore na pitanje kako se osećaju izborom odredjene boje na sajtu www.emotionalcities.com. Boja tog rada menja se u zavisnosti od raspoloženja građana.

Prvi put ove godine biće prodavane ulaznice za Oktobarski salon, po ceni od 200 dinara, ali će biti u formi članskih karata, pa će posetioci moći da uđu na izložbu koliko hoće puta.

OS će prvi put imati i novine - u cilju popularisanja u najširoj javnosti, a najavljena su tri izdanja u po 30.000 primeraka, koja će biti distribuirana širom grada.

Oktobarski salon, koji su gradske vlasti osnovale 1960. kao izložbu najboljih ostvarenja u oblasti likovnih umetnosti, menjao je tokom poluvekovne istorije koncepciju i oblike organizovanja, a od 2001. imenuje se umetnički direktor koji predlaže koncept Salona.

Umetnička direktorka 45. OS - prvog međunarodnog, bila je 2004. godine kustoskinja i istoričarka umetnosti Anda Rotenberg iz Poljske, dok je 2005. koncept osmislila beogradska istoričarka umetnosti i kustoskinja Darka Radosavljević Vasiljević, 2006. nemački kustos Rene Blok, a 2007. Lorand Heđi iz Mađarske. Umetnička direktorka 2008. bila je istoričarka umetnosti i kustoškinja Bojana Pejić, koja živi i radi u Berlinu od početka 90-ih.

Prošle godine umetnička direktorka jubilarnog, 50. Salona bila je Branislava Anđelković, direktorka Muzeja savremene umetnosti Beograd, a ravnopravne nagrade dobili su Katarina Zdjelar, Darinka Pop-Mitić i Dragoljub Raša Todosijević.

Nagrada KCB-a dodeljena Aleksandru Jestroviću alijas Jamesdinu, a nagrada srpske sekcije AICA (Međunarodnog udruženja likovnih kritičara) Vladimiru Nikoliću za rad “Pra-ubistvo”. Nikolić je za taj rad dobio i nagradu žirija Muzeja primenjene umetnosti i novinarskog žirija.

Sajt Oktobarskog salona je www.oktobarskisalon.org, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Нема коментара:

Постави коментар

Dragi korisnici, komentarisanje vam je omogućeno u svakom trenutku. Ukoliko imate neko pitanje,sugestiju ili želite da podelite neku informaciju sa nama - pišite! Takođe su dobrodošli i svi korisni linkovi :) pozzz