Pretraži ovaj blog ili internet

уторак, 23. новембар 2010.

Remek dela Dobrovića u GPD


Delimično obnovljena Galerija-Legat Petra Dobrovića u Beogradu ponovo je otvorila vrata, posle višegodišnje pauze, predstavljajući najreprezentativnija dela iz opusa tog umetnika, jednog od glavnih protagonista srpskog modernizma, čime obeležava i 120 godina od njegovog rođenja.

Izložba “Remek dela Petra Dobrovića”, otvorena od 23. novembra, sastoji se od 27 slika, ulja na platnu iz različitih perioda stilskog razvoja Dobrovića (1890-1942), a autorka koncepcije te postavke je Žana Gvozdenović, kustoskinja GPD.

Dobrovićev rad, prema najavi Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB), biće predstavljan i godišnjim, tematskim izložbama.

Galerija Petra Dobrovića otvorena je 5. juna 1974. godine, a njen osnivač je Grad Beograd, koji ju je predao na stručno staranje MSUB-u.

Osnivački Fond GPD čini zbirka koju je umetnikova porodica (supruga Olga Dobrović i sin Đorđe Dobrović) poklonila Beogradu.

Prvi fond galerije, sastavljen je od 124 originalna umetnička dela Dobrovića, od čega su 64 slike - ulja na platnu, uz dela na papiru (po pet tempera, akvarela i pastela) i 45 crteža.

U depou Galerije čuvaju se danas i ostala dela iz porodičnog vlasništva, koja je umetnikov sin testamentom ostavio Beogradu 2002. Osim umetničkih dela, GPD čini i detaljna, obuhvatna dokumentacija Petra Dobrovića, koju je decenijama, posvećeno i stručno obrađivala njegova supruga.

GPD je stoga nezaobilazno mesto ne samo za posmatranje i uživanje, već i za sistematsko proučavanje opusa Dobrovića, jednog od glavnih protagonista srpskog modernizma, ekspresivnog koloriste i “paradigme nedovršenog projekta modernističke avanture”.

Reč je o glavnim Dobrovićevim delima, brojnim portretima intelektualaca, hedonističkim portretima u pleneru, žena, prijatelja, značajnih i malih ljudi, zatim inspirativnim, osunčanim predelima iz Dalmacije, veduta Venecije i Dubrovnika, pejzaža, mrtvih priroda, koji formiraju “specifičnu ikonografiju Dobrovićevog utopijskog hedonizma”.


Galerija - Legat Petra Dobrovića nalazi se u Ulici kralja Petra 36/IV, a otvorena je petkom i vikendom od 10 do 17 časova, uz besplatan ulaz.

(SEEcult.org)

Нема коментара:

Постави коментар

Dragi korisnici, komentarisanje vam je omogućeno u svakom trenutku. Ukoliko imate neko pitanje,sugestiju ili želite da podelite neku informaciju sa nama - pišite! Takođe su dobrodošli i svi korisni linkovi :) pozzz