Pretraži ovaj blog ili internet

недеља, 19. децембар 2010.

Olja i Šejka - Ogledalo ljubavi


U hotelu "Slavija" 16.12. je otvorena Galerija Olje Ivanjicki, kao i prva izložba povodom 40 godina od smrti Leonida Šejke (1932-1970), pod nazivom "Olja i Šejka - Ogledalo ljubavi", posvećena umetničkom i ljubavnom paru.

U prisustvu brojnih prijatelja, savremenika i poštovalaca dela dvoje velikih umetnika i boraca za slobodu likovnog izraza, Ivanjicki i Šejke, izložbu je otvorio akademik Matija Bećković koji je rekao da mu je čast da otvori izložbu posvećenu dvoje umetnika, njihovom slikarstvu i njihovoj ljubavi.

Izložbu je organizovao Fond "Olge Olje Ivanjicki" a postavila direktorka Suzana Spasić koja je istakla da fond započinje izlagačku delatnost sećanjem na dvoje umetnika, njihovu ljubav, prijateljstvo i saradnju, ovekovečenu u prepisci, objavljenoj u knjizi "Ogledalo ljubavi" iz 1994. godine, po kojoj izložba i nosi naziv.

Postavka obuhvata slike i crteže Ivanjicki i Šejke među kojima su i neka do sada nepoznata dela izložena zahvaljujući privatnim kolekcionarima, fotografije, knjige, dokumentacioni materijal vezan za dvoje umetnika, dupli crteži - listovi hartije na kojoj je s jedne strane crtala Ivanjicki, a na drugoj Šejka.

Нема коментара:

Постави коментар

Dragi korisnici, komentarisanje vam je omogućeno u svakom trenutku. Ukoliko imate neko pitanje,sugestiju ili želite da podelite neku informaciju sa nama - pišite! Takođe su dobrodošli i svi korisni linkovi :) pozzz