Pretraži ovaj blog ili internet

субота, 25. децембар 2010.

Sava Tekelija

Galerija Matice srpske i Matica srpska predstavljaju u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu izložbu posvećenu Savi Tekeliji (1761-1842), jednom od najvećih srpskih dobrotvora i zadužbinara, koji je nesebičnim zalaganjem doprineo kulturnom i prosvetnom unapređenju srpskog naroda u Ugarskoj krajem XVIII i tokom XIX veka.

Predstavljanjem života i dela Tekelije, kroz izložena dela, arhivsku građu i prateću publikaciju, popularizuje se tradicija zadužbinarstva i ukazuje u kojoj meri jedan čovek i njegovo dobročinstvo mogu ostaviti neizbrisiv trag u razvoju kulture i obrazovanja jednog naroda. Namera je da primer Tekelije bude uzoran model za savremene donatore i zadužbinare da doprinesu radu institucija kulture, zaštiti i prezentaciji nacionalne kulturne baštine, naveli su organizatori izložbe “Sava Tekelija - veliki srpski dobrotvor”, koja je priređena uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

Izložba će biti otvorena do 10. februara 2011.

Нема коментара:

Постави коментар

Dragi korisnici, komentarisanje vam je omogućeno u svakom trenutku. Ukoliko imate neko pitanje,sugestiju ili želite da podelite neku informaciju sa nama - pišite! Takođe su dobrodošli i svi korisni linkovi :) pozzz