Pretraži ovaj blog ili internet

четвртак, 2. децембар 2010.

"SUTRA" - Četvrti festival nauke


Interaktivno i kroz zanimljive oglede, brojna predavanja i radionice, četvrti Festival nauke (03.12. do 05.12.)predstavlja posetiocima na razumljiv način dostignuća iz oblasti robotike, fizike, matematike, astronomije, farmacije, fizičke hemije, arheologije, geologije, psihologije i biologije.

Uz učešće više od 300 mladih naučnika, koji će posetiocima otvoriti um za nova otkrića i nove ideje, festivalski program obuhvata više od 30 postavki - pravih malih laboratorija, uz zabavne radionice za decu, filmove i tridesetak inspirativnih predavanja o životu i svemu što nas okružuje.

Predstavljajući nauku zanimljivom, zabavnom i korisnom u svakodnevnom životu, Festival nauke karakterističan je i po interakciji sa posetiocima, koji sve što vide mogu dodirnuti i učestvovati u eksperimentima. Domaći i strani naučnici imaju zadatak da svakom posetiocu, bez obzira na godine i obrazovanje, na zabavan način približe naizgled komplikovan svet nauke.

Festival će svečano otvoriti 3. decembra u zgradi bivše robne kuće “Kluz” ministar za nauku i tehnologiju i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, ambasadorka Francuske za nauku, tehnologiju i inovacije Katrin Bresinjak i osnivači te manifestacije, koji organizuju i popularnu “Noć muzeja”.

Đelić će se upoznati sa mladim naučnicima-učesnicima i obići festivalski prostor, a više stotina dece, koja dolaze organizovano u školskim grupama na otvaranje, ispuniće sva tri prostora u kojima se festival nauke održava “Kluz”, Studentski kulturni centar i obližnju galeriju Narodne banke Srbije.

Bivša robna kuća “Kluz” rezervisana je za 32 interaktivne postavke, a u SKC-u su organizovana inspirativna predavanja, radionice za najmlađe i mini-filmski festival. Za one koje više zanima spoj umetnosti i nauke, priređen je poseban program “SUTRA” u galeriji Narodne banke na Slaviji.

Program SUTRA predstavlja radove desetak umetnika, kao i projekat Eyewriter i Istraživačku stanicu Petnicu.

SUTRA je svojevrsni “festival u festivalu”, nastao spojem umetnosti, nauke i kulture, a ideja je da se okupe kreativni pojedinci i projekti koji kombinuju umetnost i tehnologiju, koristeći naučne zakone i principe.

Karte za Festival nauke koštaju 300 dinara, a mogu se kupiti u Bilet servisu i Domu omladine do 3. decembra, dok će tokom Festivala biti prodavane i na samim lokacijama. Tokom Festivala u prodaji će biti i pojedinačne karte za programe.

Festivalski sajt je www.festivalnauke.rs

(SEEcult.org)

Нема коментара:

Постави коментар

Dragi korisnici, komentarisanje vam je omogućeno u svakom trenutku. Ukoliko imate neko pitanje,sugestiju ili želite da podelite neku informaciju sa nama - pišite! Takođe su dobrodošli i svi korisni linkovi :) pozzz