Pretraži ovaj blog ili internet

недеља, 17. октобар 2010.

Kreativni univerzum Marka Čelebonovića


11/10 - 6/11/2010.
Otvaranje: 11/10 - 20.00
FKC, Knez Mihailova 31



Marko Čelebonović (Beograd, 22. 11.1902 - Sen Trope, 23.7.1986) pripada generaciji koja je sticala umetničko obrazovanje u periodu posle Prvog svetskog rata i umetničku zrelost dosegla u međuratnom periodu. Jugoslovensko-francuski slikar, akademik SANU i profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, životom je bio vezan za Francusku, posebno za Sen Trope.

Izložba u Galeriji Francuskog kulturnog centra zamišljena je kao portret slikara Marka Čelebonovića, sačinjen zahvaljujući obimnoj dokumentaciji sačuvanoj u porodici njegovih naslednika. Radi se o velikom broju kataloga i pozivnica za izložbe, fotografija koje prate život umetnika i njemu bliskih osoba od detinjstva do poznih dana, prikazuju njegov životni i radni ambijent i izgled njegovih izložbi, kao i kontinuirano prikupljani isečci iz novina sa najavama izložbi, kritikama, umetnikovim sećanjima i intervjuima i tekstovima objavljenim nakon njegove smrti. Okosnicu izložbe predstavljaće period života i stvaranja Marka Čelebonovića vezan za Francusku.

Vođenje kroz izložbu:

Četvrtak 21. oktobar 2010 – 18h30 (na srpskom), FKC
Jasna Jovanov, kustos izložbe

Četvrtak 28. oktobar 2010 – 18h30 (na srpskom), FKC
Miško Pavlović, slikar, prof FLU Beograd


Projekcije filmova o Marku Čelebonoviću iz arhiva RTS-a :
Svaki dan u 16 sati u FKC od utorka do petka tokom trajanja izložbe.

Нема коментара:

Постави коментар

Dragi korisnici, komentarisanje vam je omogućeno u svakom trenutku. Ukoliko imate neko pitanje,sugestiju ili želite da podelite neku informaciju sa nama - pišite! Takođe su dobrodošli i svi korisni linkovi :) pozzz